Zelfs bewoners van woonzorgcentra kunnen vrijwilligerswerk doen

Woudenberg. 8 mei 2023

Voor het project DemenTalent binnen de Gemeente Woudenberg, zijn vandaag Minister Conny Helder (Minister Langdurige zorg en Sport – VWS), Burgemeester Magda Jansen en wethouder Moniek van de Graaf op werkbezoek bij Woonzorgboerderij Moriahoeve waar zij hartelijk welkom werden geheten door de bestuurder, Bouwina Emaus.

Deanie van Tuijl (projectleider Woudenberg), legt uit dat in de kern draait DemenTalent om het stimuleren dat mensen met dementie vrijwilligerswerk gaan doen in de samenleving. “Zoals de naam al zegt, staan de talenten van mensen met dementie centraal”. Zo zijn er binnen de Gemeente Woudenberg, bij basisscholen, landgoed Geerestein en Koffie Verkeerd (Charim – Groenewoude) nu meer dan 20 deelnemers actief. De deelnemers zijn vandaag aanwezig om hun persoonlijke verhaal te delen met de Minister en Burgemeester. Met deze verhalen en werkwijze willen wij vooral inspireren vandaag en laten zien wat men allemaal nog wel kan.

Minister Helder ging in gesprek met diverse deelnemers van DemenTalent en professionals uit het werkveld. Na afloop van het werkbezoek gaf ze aan; dit soort ontwikkelingen moeten mainstream worden, het actieve oud worden. Waarbij centraal staat: ”Je voelt je niet alleen nuttig, je bent nuttig”.

“De ambitie van DemenTalent is om ruim 50.000 mensen met dementie actief te krijgen als vrijwilliger in de maatschappij”, aldus de landelijke kartrekker Ruud Dirkse.  “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit vrijwilligerswerk zorgt dat mensen met dementie beter in hun vel zitten en vooral minder boosheid, angsten en initiatiefloosheid laten zien. Familieleden (mantelzorgers) houden het langer vol. DemenTalent is vooral een emancipatieproject: we moeten als maatschappij echt anders omgaan met de medemens met dementie.”

Met de ondersteuning vanuit de Gemeente Woudenberg, wil DemenTalent aankomend jaar nog meer mensen met dementie op weg helpen. Heeft u interesse of wilt u meer weten, mail gerust naar dementalent@moriahoeve.nl of kijk op www.dementalent.nl

Bezoek Minister Helder aan Moriahoeve | DemenTalent